O miodzie mówi się jako o naturalnym antybiotyku, który ma zbawczy wpływ na nasze zdrowie. Z pewnością warto w domowej kuchni mieć przynajmniej jeden słoiczek naturalnego miodu nie tylko zimą, ale przez cały rok.
Właściwości zdrowotne miodu zależne są od jego rodzaju, a tych jest całkiem sporo. Który miód jest najzdrowszy? Jak powinno się stosować miód i co jeszcze warto wiedzieć o tym cudownym składniku?
Jak powstaje miód?
Miód powstaje z nektaru roślin oraz ich wydzielin, zbieranych przez pszczoły. Uzyskane substancje podlegają przeróbce i zostają składane w plastrach, gdzie dojrzewają. Miód to pełne źródło składników budulcowych i regulujących. Udowodniono korzystny wpływ miodu na zdrowie oraz kondycję fizyczną człowieka.
Skład miodu
Skład i właściwości miodu mogą różnić się w zależności od jego rodzaju, jednak wszystkie miody składają się w większej części z wody i cukrów.
Ogólny skład miodu:
– glukoza i fruktoza (ok. 80% suchej masy);
– sacharoza ( jej zawartość spada wraz z dojrzewaniem miodu);
– dekstryny (melecytoza i erloza (do 3% w odmianie nektarowej i do 10% w odmianie spadziowej);
– białko 0,29 – 3%, głównie enzymy: inwertaza, laktaza, α- i β-amylaza, oksydaza glukozy, katalaza oraz fosfataza;
– kwasy organiczne: mlekowy, jabłkowy, bursztynowy, mrówkowy, cytrynowy, octowy, masłowy, p-aminobenzoesowy, piroglutaminowy oraz glukonowy.
Składniki mineralne zawarte w miodzie:
– potas;
– żelazo;
-wapń;
– sód;
– mangan;
– fosfor;
– miedź;
– witaminy: C, PP, H, witaminy z grupy B.
Rodzaje miodów i ich właściwości
Właściwości zdrowotne miodu w dużej mierze zależą od jego rodzaju. Warto wiedzieć, jaki miód pomaga na jakie schorzenia, aby móc go stosować w razie dolegliwości.
Miód wielokwiatowy
Najpopularniejszy, nazywany także miodem tysiąca kwiatów. Wytwarzany jest z nektarów zebranych z różnych roślin miododajnych, rosnących na polach, w lasach, sadach i na łąkach w tym samym czasie.
Miód z kwiatów wiosennych charakteryzuje się jasną barwą, łagodnym smakiem i przyjemnym zapachem.
Miód z kwiatów letnich jest ciemniejszy i wyraźniejszy w smaku oraz zapachu.
Właściwości lecznice miodu wielokwiatowego:
– wspomaga mięsień sercowy – dzięki łatwoprzyswajalnym cukrom prostym;
– łagodzi dolegliwości w chorobach wątroby i woreczka żółciowego;
– pomocny w razie alergii (szczególnie wśród osób uczulonych na pyłki);
– pomaga leczyć przeziębienie i grypę;
– wspomaga odporność;
– stosowany w leczeniu anemii;
– sprzyja regulacji ciśnienia;
– hamuje rozwój bakterii (także próchnicy).
Zastosowanie miodu wielokwiatowego
Pomimo iż miód wielokwiatowy składa się głównie z cukrów prostych, nie zawiera dużej ilości kalorii. Może być wykorzystywany jako zastępca cukru w słodzeniu wypieków, słodkich deserów czy herbaty.
Miód wielokwiatowy stosowany w kosmetykach działa korzystnie na kondycję skóry, zapewniając jej jędrność i młody wygląd.
Miód lipowy
W stanie płynnym charakteryzuje się jasnożółtym, czasem bursztynowym odcieniem. Zapachem przypomina kwiat lipy, w smaku jest lekko gorzki i pikantny.
Właściwości zdrowotne miodu lipowego:
– jest źródłem witamin z grupy B, potasu oraz magnezu;
– działa antyseptycznie;
– stosowany w stanie rekonwalescencji po chorobach;
– łagodzi objawy przeziębienia i grypy;
– obniża gorączkę;
– wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze;
– wzmacnia odporność;
– działa uspokajająco i nasennie;
– wspomaga leczenie anginy oraz zapalenia zatok;
– zalecany w chorobach dróg moczowych.
Zastosowanie miodu lipowego
Najwięcej właściwości ma miód jak najmniej przetworzony. Zaleca się podawanie go pod język i trzymanie przez chwilę, aby organizm wchłoną najważniejsze składniki.
Miód lipowy może być wykorzystywany także do słodzenia napojów (poniżej 60°C, gdyż w wysokiej temperaturze miód traci właściwości odżywcze).
Miód rzepakowy
W stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub ma barwę jasnosłomkową. Charakteryzuje się zapachem kwiatów rzepaku. Bardzo szybko ulega krystalizacji, przyjmując barwę białą lub kremową. Miód rzepakowy bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Właściwości zdrowotne miodu rzepakowego:
– zawiera składniki mineralne: bor, żelazo, potas, magnez;
– idealny jako źródło energii dla sportowców;
– pomaga w dolegliwościach chorób wątroby;
– wspomaga procesy detoksykacji organizmu;
– zapobiega nadciśnieniu;
– poszerza naczynia krwionośne;
– obniża poziom złego cholesterolu we krwi;
– skuteczny przy przeziębieniach i grypie;
– pomocny w leczeniu chorób układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Zastosowanie miodu rzepakowego
Idealny jako zastępca cukru w posiłkach przedtreningowych, deserach, jogurtach, owsiankach. Nadaje się do słodzenia napojów. Można go również spożywać na surowo, na chlebie lub połykając bezpośrednio, podając na łyżeczce.
Miód spadziowy
Wytwarzany przez pszczoły z wydzieliny zebranej z drzew i roślin, produkowanej przez mszyce i drzewce. Dostępny w sprzedaży jest najczęściej miód ze spadzi liściastej lub miód ze spadzi iglastej, czasem także miód nektarowo-spadziowy.
Miody spadziowe charakteryzują się większą gęstością od nektarowych, posiadają także większą ilość związków mineralnych, takich jak: fosfor, chlor, siarka, wapń, magnez czy żelazo. Wykazują spore właściwości bakteriobójcze, stanowią naturalny antybiotyk. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, przez co wykorzystywane są do produkcji syropów na kaszel. Wspomagają odporność, dzięki czemu można je wykorzystywać w stanach przeziębienia oraz w profilaktyce.
Właściwości zdrowotne miodu nektarowo-spadziowego:
– pomocny w stanach wyczerpania fizycznego;
– wspomagająco przy alergii;
– dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych.
Właściwości zdrowotne miodu ze spadzi liściastej:
– wspomaga nerki i drogi moczowe;
– działa korzystnie na wątrobę i drogi żółciowe.
Właściwości zdrowotne miodu ze spadzi iglastej:
– wspomaga dolne drogi oddechowe;
– działa korzystnie na przewód pokarmowy;
– stosowany w leczeniu chorób serca;
– łagodzi objawy nerwicy.
Miód akacjowy
Charakteryzuje się jasną barwą w stanie płynnym oraz łagodnym smakiem. Krystalizacja miodu akacjowego przebiega powoli. Ma niską wartość antybiotyczną.
Właściwości zdrowotne miodu akacjowego:
– wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy;
– łagodzi dolegliwości zapalenia śluzówki żołądka;
– stosowany w leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i problemów trawiennych;
– działa uspokajająco, ułatwia zasypianie;
– stosowany w stanach wyczerpania organizmu;
– wykorzystywany w leczeniu chorób skóry.
Zastosowanie miodu akacjowego
Wykorzystywany jako zastępca cukru do słodzenia napojów i deserów. Podawany na ok. 2 godziny przed snem, w połączeniu z melisą – stanowi dobry środek uspokajająco-nasenny.
Miód mniszkowy
Wytwarzany z kwiatu mniszka lekarskiego, charakteryzuje się jasnożółtą barwą. Krystalizuje się szybko, ale nierównomiernie. Wyróżnia się wysoką aktywnością biologiczną.
Właściwości zdrowotne miodu mniszkowego:
– bogaty w witaminy i minerały (B2, C,żelazo, potas, mangan i fosfor, triterpeny, karotenoidy i białka);
– stosowany przy chorobach żołądka i zaburzeniach trawienia;
– pomocny w chorobach jelit;
– łagodzi objawy chorób wątroby i dróg żółciowych;
– wykorzystywany w przypadku niedokrwistości i reumatyzmu;
– pomaga w stanach wyczerpania psychicznego.
Miód wrzosowy
Zaliczany jest do najlepszych miodów nektarowych. Charakteryzuje się brunatno-czerwoną barwą. Szybko się krystalizuje, przybierając galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Wyróżnia się przyjemnym zapachem wrzosu.
Właściwości zdrowotne miodu wrzosowego:
– ma właściwości antyseptyczne;
– działa bakteriobójczo i wirusobójczo;
– wykazuje wysokie działanie antybiotyczne;
– działa rozgrzewająco;
– pomocny w leczeniu chorób oczu, przewodu pokarmowego oraz serca;
– stosowany w kosmetyce jako środek odmładzający i upiększający.
Zastosowanie miodu wrzosowego
Jako zamiennik cukrów do słodzenia potraw i napojów. Stosowany także do marynat oraz sosów.
Miód gryczany
Ma ciemną, czasem brunatną barwę. Charakteryzuje się ostrym smakiem i wyrazistym zapachem.
Właściwości zdrowotne miodu gryczanego:
– dzięki dużej zawartości rutyny oczyszcza naczynia;
– pomocny przy miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym i chorobie wieńcowej;
– wzmacnia odporność;
– wspomaga odbudowę komórek kostnych;
– przyspiesza gojenie ran;
– polecany w stanach zapalenia nerek i opłucnej;
– przy osłabieniu pamięci
– w leczeniu jaskry.
Badania wykazały, że systematyczne spożywanie miodu gryczanego wpływa na wzrost poziomu hemoglobiny we krwi, a tym samym przyspiesza powrót do zdrowia po chorobach. Wykorzystywany jest również w kosmetyce, jako dodatek do kremów odmładzających i przeciwzmarszczkowych.
Miód faceliowy
Charakteryzuje się jasnożółtą barwą, ma nieco kwaśny smak. Po krystalizacji przyjmuje kremowy, prawie biały kolor.
Właściwości zdrowotne miodu faceliowego:
– obniża ciśnienie tętnicze;
– wzmacnia odporność;
– zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych;
– chroni wątrobę przed zatruciami;
– wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego;
– pomocny w leczeniu astmy;
– stosowany w leczeniu niewydolności mięśnia sercowego oraz miażdżycy;
– obniża toksyczne działanie używek.
Główne zastosowanie miodu faceliowego ma miejsce głównie w kuchni. Stosowany jest w stanach przeziębienia oraz jako zamiennik cukru w słodzeniu napojów i deserów.
Miód malinowy
W stanie płynnym jest w kolorze jasnożółtym, a po skrystalizowaniu – żółtobiałym. Charakteryzuje się przyjemny, słodkim smakiem i zapachem, przypominającym owoce maliny.
Właściwości zdrowotne miodu malinowego:
– działa rozgrzewająco i przeciwgorączkowo;
– stosowany w schorzeniach górnych dróg oddechowych;
– pomocny przy nieżycie żołądka oraz schorzeniach jelit;
– wspomaga układ odpornościowy i pracę serca;
– pomocny przy anemii.
Zastosowanie miodu malinowego
Miód malinowy ma bardzo przyjemny smak, dzięki czemu jest uwielbiany przez dzieci. Może być stosowany jako słodzik do herbaty lub zamiennik cukru w deserach.
Miód nostrzykowy
Ma jasny kolor, charakteryzuje się przyjemnym, lekko waniliowym zapachem.
Właściwości zdrowotne miodu nostrzykowego:
– dzięki zawartości kumaryny obniża ciśnienie krwi;
– działa uspokajająco i nasennie;
– stosowany przy chorobach serca i naczyń krwionośnych;
– zapalenia degeneracji mięśnia sercowego oraz zakrzepowemu zapaleniu żył;
– działa przeciwskurczowo.
Miód nawłociowy
Charakteryzuje się słodkokwaśnym smakiem, po skrystalizowaniu staje się mętny i jaśniejszy. W sprzedaży pojawił się stosunkowo niedawno.
Właściwości zdrowotne miodu nawłociowego:
– łagodzi dolegliwości, związane ze schorzeniami dróg moczowych, prostaty, pęcherza i kamicy nerkowej;
– pomocny przy zapaleniu jelit;
– wspomaga leczenie przeziębienia.
Ze względu na przyjemny smak, jest lubiany przez dzieci.
Miód koniczynowy
Wytwarzany z koniczyny białej i czerwonej. Ma kwaskowaty smak, charakteryzuje się łagodnym aromatem. Krystalizuje się powoli, przyjmując gęstą, drobnoziarnistą konsystencję.
Właściwości zdrowotne miodu koniczynowego:
– działa napotnie i rozgrzewająco;
– ma właściwości wykrztuśne;
– działa moczopędnie;
– stosowany w leczeniu niedomagań układu pokarmowego;
– pomocny przy biegunkach;
– polecany w cukrzycy;
– łagodzi dolegliwości zapalenia oskrzeli;
-działa uspokajająco.
Rodzajów miodów jest całkiem sporo, a każdy z nich posiada unikalne właściwości, działające zdrowotnie na nasz organizm. Każdy z nich jednak pomaga w przeziębieniu, świetnie smakuje i może stanowić zdrowszy zamiennik cukru. W domowej kuchni warto mieć przynajmniej jeden słoik ulubionego miodu.
Źródła:
http://bonavita.pl/miod-wielokwiatowy-wlasciwosci-i-zastosowanie
http://bonavita.pl/miod-rzepakowy-sklad-wlasciwosci-i-zastosowanie
http://beszamel.se.pl/miod/miod-jakie-sa-jego-rodzaje-wlasciwosci-miodow,3443
http://bonavita.pl/miod-wrzosowy-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie-dzialanie
http://bonavita.pl/miod-gryczany-wlasciwosci-lecznicze-i-zdrowotne
Miłośniczka sportu i zdrowego odżywiania, starająca się żyć według zasad, które pozwalają mi utrzymać sprawność fizyczną. Wielbicielka treningu crossfitowego, wciąż zdobywam nową wiedzę i doświadczenie w zakresie pracy nad ciałem. Uczestniczę w szkoleniach oraz zagłębiam się w literaturze, pozwalającej mi doskonalić swoje umiejętności i osiągać lepsze efekty. W wolnych chwilach i przy ładnej pogodzie uwielbiam spacerować lub zwiedzać okolice na rowerze. Uważam, że warto o siebie dbać i chciałabym zachęcić do tego innych.