Dieta kapuściana – zasady, efekty, opinie. Przepis na zupę kapuścianą

1701012

Dieta kapuściana charakteryzuje się tym, że jest prosta, tania i pozwala schudnąć nawet do 7 kilogramów w ok. 7 dni. Co więcej, przeprowadzona odpowiednio nie wiąże się z głodówkami, pozwalając najeść się do syta, dzięki czemu jeszcze łatwiej ją przeprowadzić. Choć jest to skuteczna dieta odchudzająca, mało kto stosuje ją jako stały sposób odżywiania, przede wszystkim z powodu monotonnego jadłospisu. Głównym składnikiem diety kapuścianej jest bowiem kapuściana zupa. W tym artykule dowiemy się, jakie są zasady diety kapuścianej, ile można na niej schudnąć i czy warto ją stosować.

Dieta kapuściana – charakterystyka

Dietę kapuścianą nazywamy także prezydencką, głównie dlatego, że w Polsce stała się popularna dzięki Aleksandrowi Kwaśniewskiemu. Nie jest to tzw. dieta Kwaśniewskiego, czyli sposób odżywiania opracowany przez doktora Jana Kwaśniewskiego, a jedynie dieta, którą były prezydent niegdyś stosował.

1692422

Główną zaletą diety kapuścianej jest to, że podczas jej stosowania przez cały czas możemy być najedzeni do syta. Jej największą wadą jest monotonia, ponieważ jadłospis opiera się na jednej potrawie – zupie kapuścianej. Menu urozmaicać można niewielką ilością świeżych owoców i warzyw, a także równie małymi ilościami brązowego ryżu, chudego mięsa oraz produktów mlecznych. Należy całkowicie wyeliminować słodycze, alkohol oraz produkty wysokotłuszczowe.


Zasady diety kapuścianej

Na czym polega dieta kapuściana? Jej zasady są bardzo proste. Cały sposób odżywiania trwa ok. 7 dni, a jadłospis opiera się, jak sama nazwa wskazuje, na jedzeniu dużych ilości kapusty. Główną potrawą w diecie kapuścianej jest zupa kapuściana, na którą przepis podam poniżej.


Zasady diety kapuścianej są takie: przez 7 dni codziennie trzeba jeść zupę kapuścianą. Jedynym urozmaiceniem jest to, iż do dwóch posiłków dodać można niskokaloryczne świeże warzywa i owoce oraz niewielkie ilości brązowego ryżu lub produktów mlecznych.

Jedną z zalet diety kapuścianej jest to, że kapusta sama w sobie zawiera już sporo witamin, co sprawia, że raczej nie będziemy narażeni na ich niedobory. Co więcej, zupa kapuściana jest syta, a nie zawiera wielu kalorii, dzięki czemu chudniemy. Zwolennicy diety kapuścianej cenią ją również za to, iż nie wymaga kupowania różnorodnych produktów (często drogich). Zakupy można zrobić szybko, gdyż do stosowania tego sposobu żywienia nie potrzebujemy wielu składników.

Mimo sporych korzyści odchudzających dieta kapuściana nie jest sposobem żywienia na dłuższy czas. Oparcie jadłospisu na jednej potrawie przez więcej niż 7 dni nie tylko zraziłoby nas do kapusty na resztę życia, ale również zaowocowało konsekwencjami, związanymi z brakiem dostatecznej ilości białka i tłuszczów.

Przepis na zupę kapuścianą

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej (ok. 2000 g);
  • 6 świeżych pomidorów (ok. 850 g);
  • papryka czerwona (ok. 200 g);
  • papryka żółta (ok. 200 g);
  • seler naciowy (1 pęczek ok. 400 g);
  • 6 główek posiekanej cebuli (ok. 500 g);
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g);
  • przyprawy do smaku: chilli, czosnek, curry, bazylia, pieprz (nie dodajemy soli).

Przygotowanie:

Umyte warzywa kroimy w drobną kostkę. Wszystkie oprócz cebuli podsmażamy na pokrytej olejem rzepakowym rozgrzanej patelni. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy cebulę. Kiedy wszystkie warzywa będą już odpowiednio miękkie, przerzucamy je do garnka z wodą i gotujemy ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy do smaku (ważne: nie dodajemy soli kuchennej!). Przygotowaną zupę można również zmielić i podawać w postaci kremu.

1 porcja zupy to ok. 147 kalorii i:

  • 7,2 g białka;
  • 2,4 g tłuszczów;
  • 28,4 g węglowodanów;
  • 10, 2 g błonnika.

W diecie kapuścianej dostarczamy organizmowi sporej dawki składników odżywczych, w tym duże ilości błonnika. Z tego względu należy pamiętać, aby wypijać duże ilości bezkalorycznych płynów (czystej wody mineralnej, zielonej herbaty, kawy, rumianku i innych ziół) w celu nawodnienia organizmu.

Dieta kapuściana – jadłospis na 7 dni

Pierwszy dzień diety kapuścianej

Dietę rozpoczynamy od przygotowanej wcześniej zupy kapuścianej na śniadanie oraz obiad. Pomiędzy tymi posiłkami możemy pozwolić sobie na lekką porcję świeżych warzyw i owoców, np. sałatkę z marchewki i selera lub warzywną sałatkę bez majonezu i innego sosu. W międzyczasie możemy też napić się kawy lub ziołowej herbaty. Na podwieczorek jabłko, a zamiast kolacji świeży sok z owoców cytrusowych (zawierający dużą dawkę witaminy C).

Drugi dzień diety kapuścianej

Śniadanie drugiego dnia powinno być złożone z gotowanych lub smażonych warzyw (z wyjątkiem kukurydzy i roślin strączkowych). Na obiad jemy zupę kapuścianą, a na kolację możemy przygotować ziemniaki w mundurkach z niewielką ilością masła. Tego dnia nie wolno nam jeść żądnych owoców.

Trzeci dzień diety kapuścianej

Na śniadanie jemy zupę kapuścianą, na drugie śniadanie lekki owoc (niskokaloryczny). Pomiędzy posiłkami możemy napić się kawy lub herbaty ziołowej. Na obiad podajemy warzywa, a na podwieczorek lekkostrawne owoce lub sok owocowy. Kolację najlepiej sobie odpuścić, jeżeli jednak czujemy się głodni, możemy zjeść niewielką porcję zupy kapuścianej.

Czwarty dzień diety kapuścianej

Na tym etapie możemy nasz jadłospis już nieco bardziej urozmaicić. Dzień rozpoczynamy oczywiście od zupy kapuścianej. Na drugie śniadanie i obiad możemy zjeść do tej pory zabronione banany (nawet 4 sztuki w ciągu dnia). Na kolację 2 litry odtłuszczonego mleka lub maślanki popite dużą ilością wody mineralnej.

Czytaj też: Dieta jabłkowa – ile można schudnąć?

Piąty dzień diety kapuścianej

Na śniadanie spożywamy zupę kapuścianą. Na obiad możemy pozwolić sobie na ok. 200 g chudego mięsa (najlepiej kurczaka lub chudej wołowiny). Na kolację zjadamy 6 sztuk pomidorów. Po kolacji musimy uzupełnić płyny, a więc wypić ok. 6-8 szklanek wody mineralnej.

Szósty dzień diety kapuścianej

Na śniadanie – zupa kapuściana. Na obiad ponownie ok. 200 g chudego mięsa lub ryby. Kolacja powinna składać się z zielonych warzyw: brokułów, sałaty, szpinaku. Po kolacji ponownie uzupełniamy płyny dużą ilością wody mineralnej.

Siódmy dzień diety kapuścianej

Na śniadanie zupa kapuściana. Na obiad możemy ugotować porcję brązowego ryżu oraz niskokalorycznych warzyw. Na kolację świeżo sporządzony sok owocowy popity dużą ilością wody.

Dla uzyskania dobrych efektów diety kapuścianej należy ściśle przestrzegać podanego jadłospisu. Pozwalając sobie na małe odstępstwa, nie osiągniemy wymarzonych rezultatów, głównie dlatego, że czasem połączenie dwóch niskokalorycznych produktów może sprawić, że nasze trawienie zostanie zaburzone, a resztki posiłku zaczną odkładać się w tkankach, a więc efekt odchudzający będzie mniejszy lub nie będzie go w ogóle.

Poza kończeniu diety do normalnego żywienia należy wracać stopniowo. Spożycie dużej ilości potraw kalorycznych zaraz następnego dnia może skutkować szybkim efektem jojo.

Dieta kapuściana – ile można schudnąć? Efekty

1886367

Szacuje się, że na diecie kapuścianej można schudnąć nawet do 7 kilogramów. Nie jest to jednak regułą, wszystko bowiem zależy od metabolizmu danej osoby oraz tego, czy będzie ona dokładnie stosowała się do jadłospisu. W trakcie stosowania tego sposobu żywienia, ilość tkanki tłuszczowej zmniejsza się głównie ze względu na spożywanie mniejszej ilości kalorii. Warto jednak pamiętać, że stosowanie diety dłużej niż 7 dni może prowadzić do wyniszczenia organizmu, które z kolei może być przyczyną wielu chorób np. anemii.

Dieta kapuściana – zalety i wady

Choć na diecie kapuścianej można szybko i dużo schudnąć, nie jest to sposób odżywiania polecany przez specjalistów z zakresu żywienia. Zobaczmy, jakie są wady, a jakie zalety diety kapuścianej.

Zalety diety kapuścianej:

  • krótki czas trwania (możliwość szybkiego schudnięcia w krótkim czasie);
  • łatwa, szybka i niedroga;
  • nie wymaga dużego zaangażowania oraz przygotowania;
  • zawiera duże ilości błonnika.

Wady diety kapuścianej:

  • monotonia (cała dieta opiera się głównie na jednej potrawie);
  • zbyt mało danych naukowych na temat jej zasad;
  • ze względu na szybkie zmniejszenie ilości spożywanych kalorii, może dojść do spowolnienia procesów przemiany materii, a tym samym do następującego efektu jojo po zakończeniu diety;
  • dieta kapuściana nie jest dietą zbilansowaną pod względem najważniejszych składników odżywczych (białka, węglowodanów, tłuszczów);
  • ze względu na prawie całkowite wyeliminowanie tłuszczów z diety może dojść do zaburzeń wchłaniania takich witamin, jak E, A, K, D;
  • może dojść do deficytu minerałów, między innymi magnezu, wapnia czy żelaza, co może doprowadzić do anemii oraz ogólnego złego samopoczucia, a także do zmniejszenia odporności na infekcje.

Jak widać, dieta kapuściana ma więcej wad niż zalet. Do tego może dojść ogólne rozdrażnienie, całkowite zniechęcenie do kapusty (która jest źródłem witamin, dlatego warto ją od czasu do czasu spożywać), a także do niedoboru innych witamin, np. witaminy B12, której zbyt mała ilość wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla organizmu.

Dieta kapuściana – opinie

Opinie o diecie kapuścianej są bardzo zróżnicowane. Osoby, które stosowały ją w celu zrzucenia zbędnych kilogramów, chwalą ten sposób żywienia za szybką skuteczność w tym zakresie. Nie jest to jednak dieta polecana przez dietetyków oraz specjalistów w zakresie zdrowego żywienia. Sądzą oni, iż jest ona zbyt monotonna i uboga w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki. Co więcej, pomimo krótkiego czasu jej trwania, jest to jedna z diet, po których bardzo szybko może nastąpić efekt jojo. Osoby, które chcą schudnąć i ten efekt utrzymać, powinny wybrać dietę, którą można stosować przez dłuższy czas, np. dietę ketogeniczną lub dietę paleo, i połączyć ją z systematyczną dawką aktywności fizycznej.

2040791

Dietetycy twierdzą, iż skuteczna dieta powinna być zbilansowana, gdyż tylko taka może uzupełnić zapotrzebowanie naszego organizmu na składniki odżywcze. Dieta kapuściana niestety zbilansowana nie jest.

Dieta kapuściana – podsumowanie

Dieta kapuściana to sposób żywienia oparty na jednej potrawie – zupie kapuścianej. Choć stanowi szybki sposób na odchudzanie, nie powinna być stosowana przez okres dłuższy niż 7 dni. Powodem tego jest zbyt mała ilość spożywanych kalorii oraz mała ilość niezbędnych substancji odżywczych, takich jak tłuszcze czy białko. Na diecie kapuścianej można schudnąć do 7 kilogramów, jednak tylko wtedy, gdy będziemy ściśle przestrzegali jadłospisu.

Dieta oparta na zupie kapuścianej nie jest polecana przez dietetyków i specjalistów od zdrowego żywienia ze względu na monotonię oraz brak zbilansowania składników odżywczych. Osoby, które schudły, stosując ten sposób żywienia przez 7 dni, po powrocie do normalnej diety muszą pamiętać o tym, aby ilość kalorii zwiększać stopniowo, aby uniknąć efektu jojo.

15 thoughts on “Dieta kapuściana – zasady, efekty, opinie. Przepis na zupę kapuścianą”

  1. Od czasu do czasu stosuję sobie diete kapuscianą, ale nie żeby schudnąć, tylko po to, żeby oczyścić organizm. Kapusta ma właściwości oczyszczające i dużo błonnika, więc za jednym zamahem moge pozbyć się toksyn i trochę schudnąć.

  2. Jak ktoś lubi kapustę to może tę dietę stosować, ale jak dla mnie jest za mało urozmaicona. Jak chcę schudnąć, to stawiam na systematyczne ćwiczenia i ogólne obniżenie kalorii. Jem mniej i wybieram głównie zdrowe produkty. To najlepszy sposób na zrzucenie wagi, a nie jakieś tam specjalistyczne diety.

  3. Byłąm kiedyś na diecie kapuścianej przez 5 dni. Naprawdę chciałam wytrwac, naprawdę. Ale ile można jeść kapustę? Ble! Do dziś jej nie ruszam. A efekty, czy ja wiem? Niby i można schudnąć, ale jak tylko zaczniesz jeść normalnie to od razu waga wraca, więc jaki w tym sens?

  4. Najlepszym sposobem na trwałe wyrzeźbienie sylwetki jest dieta ketogeniczna. Polega ona na prawie całkowitym wyeliminowaniu z diety węglowodanów. Początki są trudne, bo najpierw organizm musi się przestawić na pobieranie energii z tłuszczów, a to trwa ok. 2 tygodnie, więc można odczuwać zmęczenie, ale potem jest już ok. A skoro nie spożywamy węgli, organizm nie odkłada ich w tkankach, czerpie energię z nagromadzonego tłuszczu i chudniemy.

  5. Ciekawy artykuł o diecie kapuścianej. Od jakigoś czasu szukam dobrego sposobu na zgubienie kilku kilogramów, a niedługo mam ważne przyjęcie, więc może spróbuję tego sposobu. Słyszałam dużo dobrych opinii, choć podobno łatwo o efekt jojo, ale słyszałam też, ze jak się zrobi dobre wyprowadzenie z diety to można uniknąć efektu jojo, jak myślicie?

  6. Efekt jojo to zmora odchudzających. Dam Ci radę – ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz! Diety są pomocne, jasne, bo pomagają ograniczyć kalorie, ale moim zdaniem tylko systematyczny trening sprawi, że efekty będą na dłuzej i nie będzie efektu jojo. No i po skończeniu diety nie możesz się obżerać, to jasne.

  7. No tak, niby każdy wie, jak uniknąć efektu jojo, a jednak wszyscy na neigo narzekają, hehe. Wiem, wiem wyprowadzenie z diety jest ważne. No tak, trzeba ćwiczyć, może się w końcu zdecyduję, dzięki!

  8. Zupa kapuściana jest dobra, jak się ją zje raz na jakiś czas. Ale codziennie? Po trzech dniach miałam dosyć, nigdy więcej takiej diety!

  9. O zupie kapuścianej dowiedziałam się od mojej mamy, która co trzy miesiące stosuje dietę. Niekoniecznie tylko dlatego, żeby schudnąć, ale podobno jest to świetny sposób na poprawę pracy jelit i pozbycie się toksyn. Zamiast szukać niepewnych suplementów, które mają nam pomóc w oczyszczeniu organizmu, kapusta świetnie się do tego nadaje. Jest to warzywo pełne wartości odżywczych i błonnika. Wiem, że sama dieta nie jest zbyt ciekawa, ale moja mama bardzo ją sobie chwali.

  10. Zadowolona z siebie

    Tyle tych diet wymyślają, a dlaczego po prostu nie cieszyć się swoim wyglądem? Jak całą energię będziemy skupiać na odchudzaniu, to co nam pozostanie z życia? Jedzcie co chcecie i nie przejmujcie się tym, ze trochę tłuszczyku osiądzie. Więcej ciała do kochania 🙂

  11. Tak, tylko, ze otyłość jest bardzo groźna dla zdrowia, dlatego w pewnym momencie trzeba się zastanowić, czy tego tłuszczyku nie jest za dużo i zacząć działać. Być może nie dietą kapuścianą,a le trzeba zmienić styl życia i zacząć zdrowo się odżywiać.

  12. Z punktu widzenia medycznego dieta kapuściana niestety nie jest dobrą dietą. Jest bardzo uboga w składniki odżywcze, a samo odchudzanie polega jedynie na redukcji kalorii, co, owszem, pomaga schudnąć, jednak na krótko. Efekt jojo jest prawie pewny, ponieważ nie wyrabiamy w sobie dobrych nawyków, a pod tygodniu monotonii ciągnie nas do słodyczy i niezdrowego jedzenia. Osoby, które chcą schudnąć na stałe, powinny udać się do doświadczonego dietetyka, który rozpisze im dobrą dietę, którą będą mogły stosować przez cały czas, a może i całe życie. Każdy sposób odżywiania powinien opierać się o witaminy i minerały, które niezbędne są człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Dieta kapuściana czegoś takiego nie zapewnia. Każdy dietetyk, który zaleca ją swoim klientom jest według mnie ignorantem.

  13. Potwierdzam, że na tej diecie da się schudnąć. Dobrze, ze trwa tylko 7 dni, bo pod koniec już na tą zupę nie mogłam patrzeć. Właśnie wczoraj skończyłam i teraz muszę powoli wracać do normalnego jedzenia, żeby nie narazić się na efekt jojo.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry