Dieta ketogeniczna w ostatnich latach stała się jedną z najpopularniejszych, Często polecana jest przez dietetyków, ze względu na szybkie efekty odchudzające. Dieta keto nie jest typową dietą niskowęglowodanową, w której ilość węglowodanów redukujemy do ok. 100-150 gram. na dobę. Ten typ odżywiania wymaga od nas jeszcze więcej, węglowodany powinny zostać obniżone do całkowitego minimum, a więc nie powinno ich być w jadłospisie więcej niż 50 gram, a w niektórych przypadkach nawet poniżej 30 gram. Czy taki sposób odżywiania jest bezpieczny? Co jeść w diecie ketogenicznej i czym zastąpić węglowodany, aby nie czuć ciągłego spadku energii i rozkojarzenia. Czym jest dieta ketogeniczna, jakie są zasady jej stosowania i co robić, aby przeprowadzać ją bezpiecznie?
Dieta ketogeniczna – na czym polega?
Dieta keto jest dietą wysokotłuszczową, o niskiej zawartości węglowodanów. Dobre efekty zapewnia po osiągnięciu ketozy, czyli stanu, w którym organizm przestawia się z czerpania energii z węglowodanów na czerpanie energii z tłuszczów.
Jak to działa? Przy standardowej diecie, organizm człowieka czerpie energię do działania ze spożywanych węglowodanów. Jednak w momencie, gdy te węglowodany przestaniemy dostarczać w dużych ilościach, ciało musi nauczyć się czerpać energię z innych dostarczanych mu składników, w tym przypadku tłuszczów. Jest to proces, który trwa ok. 14 dni, co oznacza, że pełen stan ketozy osiągniemy dopiero po ok. 2 tygodniach stosowania diety ketogenicznej.
Nie oznacza to jednak, że do tego czasu każdy dzień będzie udręką, a my nie będziemy mieli na nic energii ze względu na brak węglowodanów. Nasze ciało stopniowo zacznie przyzwyczajać się do czerpania energii z tłuszczów już od pierwszego dnia, i choć przez pierwsze 2-3 dni faktycznie możemy czuć się ospali i słabi, po tym czasie będzie nam już łatwiej.
Dieta ketogeniczna, a odchudzanie
Dieta ketogenna znana jest przede wszystkim ze względu na jej wysoką skuteczność w zakresie odchudzania. Spadek masy ciała następuje dlatego, iż organizm nie czerpie energii z węglowodanów, ale z tłuszczów i białka. Wytwarzane są również tzw. ciała ketonowe, które hamują odczuwanie głodu, a to oznacza, że możemy spożywać mniej kalorii w ciągu dnia. Efekt jest taki, że faktycznie chudniemy. Czy jednak dieta ketogeniczna stanowi sposób odżywiania, który można stosować przez cały czas? Ze względu na małe ilości witamin i minerałów w menu diety ketogenicznej może dojść do różnego rodzaju niedoborów. Popularne są również zaparcia ze względu na niewielkie ilości błonnika. Po pewnym czasie mogą pojawić się bóle brzucha i ogólne pogorszenie samopoczucia, a także kamica moczanowa oraz hiperurykemia (zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi). A jednak istnieją schorzenia, w trakcie których lekarze wręcz zalecają przejście na dietę ketogeniczną. Jakie to choroby?
Dieta ketogeniczna – wskazania
Dietę ketogeniczną zaleca się w leczeniu między innymi:
- padaczki;
- zespołu Retta;
- stwardnienia guzowatego;
- autyzmu;
- przy chorobie Alzheimera;
- przy chorobie Parkinsona.
Dieta ketogeniczna w padaczce
Badania wykazują, iż dieta ketogenna zmniejsza częstotliwość napadów padaczkowych, jednak do tej pory nie wiadomo do końca, dlaczego tak się dzieje. Zwiększenie ilości spożywanych tłuszczów i obniżenie poziomu węglowodanów prowadzi do pewnych zmian w metabolizmie . W wątrobie z tłuszczów powstają ciała ketonowe: aceton, acetooctan i kwas betahydroksymasłowy, przechodzące do ośrodkowego układu nerwowego, gdzie stanowią źródło energii dla neuronów. We krwi i moczu można zaobserwować wysokie stężenie ciał ketonowych.
Naukowcy uważają, iż rola ciał ketonowych polega na:
- wzroście aktywności enzymów aktywujących kwas GABA, co prowadzi do wyhamowania pobudzenia neuronów;
- aktywacji receptoru potasowego K2P i pompy sodowo-potasowej, podnosząc próg drgawkowy;
- ograniczeniu stresu oksydacyjnego.
Oznacza to więc, iż ciała ketonowe wykazują działanie przeciwdrgawkowe jedynie w sposób pośredni.
W leczeniu padaczki dieta ketogeniczna powinna być przeprowadzana pod ścisłą kontrolą lekarza.
Dieta ketogeniczna a inne choroby
W sieci można znaleźć głosy, iż dieta ketogeniczna wpływa na leczenie takich chorób jak:
- cukrzyca;
- otyłość;
- choroby układu krążenia;
- nadciśnienia;
- nowotworów.
Nie ma jednak wystarczających danych, które potwierdzałyby te teorie, dlatego osoby cierpiące na powyższe schorzenia, nie powinny same decydować się na przejście na dietę ketogenną.
Zalety diety ketogenicznej
Główną zaletą diety ketogenicznej jest oczywiście spadek masy ciała. W momencie, gdy zużywanie glukozy jako źródła energii zostaje ograniczone, jest ona wykorzystywana przez układ nerwowy, co prowadzi do spadku glikogenu. To sprawia, że woda, którą zgromadzony w mięśniach glikogen wiązał, zostaje uwalniania i dochodzi do wyrzeźbienia sylwetki.
Inną zaletą stosowania tego sposobu żywienia, jest dobre samopoczucie. Przez pierwsze 2-3 miesiące czujemy się lekko i jesteśmy pełni energii (efekt ten jednak zanika przy długotrwałym stosowaniu diety).
Dieta ketogeniczna sprzyja walce z insulinoodpornością, ogranicza apetyt na słodycze i redukuje wzdęcia.
Wady diety ketogenicznej
Dieta ketogeniczna zyskuje uznanie głównie przez osoby, które rozpoczęły ją niedawno. Uczucie euforii oraz lekkości utrzymuje się przez ok. 2-3 miesiące. Niestety po tym okresie dochodzi do skutków ubocznych, takich jak:
- problemy z trawieniem (częste zaparcia);
- spadek energii (uczucie ciągłego zmęczenia);
- problemy z koncentracją;
- nieprzyjemny zapach ciała.
Duże ilości tłuszczów w diecie, przy jednoczesnych małych ilościach błonnika, mogą powodować rozregulowanie perystaltyki jelit. W wielu przypadkach pojawia się częstomocz, a czasem może dojść do rozwoju kamicy moczanowej.
Dieta keto – przeciwwskazania
Diety ketogenicznej nie powinny stosować osoby, cierpiące na choroby nerek, wątroby oraz trzustki. Także w przypadku jakichkolwiek innych schorzeń, przed rozpoczęciem diety należy skonsultować się z lekarzem.
Dieta ketogeniczna – co jeść, a czego nie jeść?
Ważne, aby w diecie ketogenicznej nie tylko ograniczać węglowodany, ale również zachować bilans pomiędzy tłuszczami i białkiem. Jako, iż jest to dieta, w której warzywa i owoce nie są często spożywane, warto postawić na produkty wysokiej jakości, bogate w składniki odżywcze, aby nie narazić się na niedobory. Często zdarza się, że osoby, które są na diecie ketogenicznej przez dłuższy czas, muszą sięgać po suplementy witaminowe, aby uzupełnić witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Dobrze, ale w takim razie, co jeść na diecie ketogenicznej? Głównym składnikiem w tym sposobie odżywiania jest tłuszcz, a więc duże znaczenie będą miały tutaj produkty o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, między innymi:
- ryby i owoce morza;
- mięso (wieprzowina, wołowina, drób);
- awokado;
- olej lniany;
- olej kokosowy;
- orzechy;
- sery.
Ważne, aby wybierać produkty jak najmniej przetworzone, a jeżeli mamy taką możliwość, mięso i ryby od zaufanych dostawców.
W diecie ketogenicznej najczęściej stosowane są proporcje 4:1 lub 3:1, co oznacza, że spożywamy 3 gramy tłuszczów na 1 gram białka i węglowodanów.
Tak naprawdę ilości białka w diecie ketogenicznej powinny pozostać optymalne, czyli mniej więcej takie, jakie spożywaliśmy w diecie tradycyjnej. Jednym z najlepszych źródeł białka są oczywiście jajka, które mogą znaleźć swoje miejsce w jadłospisie. Proteiny czerpać można również z mięsa oraz nabiału i produktów mlecznych. Oczywiście tak samo, jak w przypadku tłuszczów, jeżeli tylko mamy taką możliwość, powinniśmy postarać się wybierać produkty z ekologicznych produkcji.
Sportowcy, którzy przeprowadzają dietę ketogeniczną, zazwyczaj robią to w celu redukcji tkanki tłuszczowej oraz wyrzeźbienia sylwetki. W takim przypadku mogą oni spożywać dowolne ilości płynów (u niektórych profesjonalistów ogranicza się spożywanie wody). W przypadkach klinicznych często płyny w diecie ogranicza się do 60-665 ml/kg m.c, jednak tylko wtedy, gdy zaleci to lekarz.
Lista produktów w diecie ketogenicznej może być szeroka i jeżeli ktoś ma czas na zakupy oraz przygotowywanie posiłków, bardzo urozmaicona i ciekawa. Problem pojawia się, gdy tego czasu nie ma, a w pobliżu nie działa żadna firma kateringowa, która zapewniałaby produkty keto. Wtedy w dalszym ciągu można stosować dietę ketogeniczną, jednak z powodu monotonii w posiłkach, wiele osób po pewnym czasie rezygnuje.
Lista przykładowych posiłków, które można jeść na diecie ketogenicznej:
- mięso: wołowina, jagnięcina, dziczyzna, drób;
- ryby i owoce morza: makrela, łosoś, sardynki, dowolne owoce morza;
- jaja – najlepiej z chowu ekologicznego;
- tłuszcze naturalne: olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany, masło;
- nabiał: jogurty naturalne, śmietana, tłuste mleko, twarogi;
- orzechy;
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, cynamon, kolendra, chilli, natka pietruszki;
- płyny: woda mineralna niegazowana, herbata, mleko kokosowe, migdałowe.
Czego nie jeść na diecie ketogenicznej – lista:
- słodycze;
- słodkie napoje, soki owocowe;
- ziarna: produkty pszenne, ryż, makarony, ciasta, kasze wysokowęglowodanowe, płatki śniadaniowe;
- produkty, zawierające skrobię: ziemniaki, banany, płatki owsiane;
- owoce (można w małych ilościach owoce niskokaloryczne).
Czy warto stosować dietę ketogeniczną?
Dieta ketogenna zalecana jest niektórym osobom ze względu na schorzenia, na jakie cierpią. Jednak mnóstwo osób stosuje ją po to, aby zrzucić tkankę tłuszczową i wymodelować sylwetkę. Chcąc prowadzić taki sposób odżywiania, należy mieć odpowiednią wiedzę, gdyż bez niej może dojść do poważnych konsekwencji dla zdrowia.
Największe wady diety keto to:
- dieta jest bardzo restrykcyjna – już jeden posiłek, stworzony ze zbyt dużej ilości węglowodanów może wyrzucić nas ze stanu ketozy i trzeba będzie dochodzić do niego od nowa, oznacza to, że zasad diety należy ściśle przestrzegać;
- jest kosztowna – zwłaszcza jeżeli zależy nam na urozmaicaniu posiłków oraz produktach wysokiej jakości (dobre mięso wołowe, dziczyzna, naturalne tłuszcze, produkty ekologiczne – są to zazwyczaj towary o cenie wyższej niż te, spotykane na tradycyjnych półkach sklepowych);
- oczekiwanie na wejście w stan ketozy – pierwsze wejście w stan ketozy jest najtrudniejsze, gdyż nasze ciało potrzebuje na to ok. 2 tygodni. W tym czasie możemy odczuwać zmęczenie i spadek energii, często pojawia się nieprzyjemny zapach ciała i z ust;
- mogą pojawić się bóle w dolnej części brzucha, które związane są z reakcją jelit na dużą zawartość tłuszczów;
- może pojawić się częstomocz.
Jak szybko wejść w stan ketozy?
Lekarze swoim pacjentom zalecają często 2-3 dniową głodówkę, która pozwala na szybkie wejście w stan ketozy. Do jej przeprowadzenia potrzebne są jednak odpowiednie warunki, dlatego zazwyczaj początek diety rozpoczyna się w szpitalu, gdzie pacjent może odpoczywać i nie wykonuje żadnych czynności, wymagających wzmożonego wysiłku. Osoby zdrowe, które pracują, a do tego jeszcze trenują, miałyby problemy z przeprowadzeniem głodówki, gdyż brak pożywienia powoduje spadek koncentracji i ogólne osłabienie, a wykonywanie niezbędnych czynności w takim stanie, może prowadzić do omdleń oraz innych zaburzeń funkcjonowania, a nawet zakończyć się chorobą.
Dieta ketogeniczna – efekty
Dieta ketogeniczna wspomaga terapie różnych chorób i w takich przypadkach efekty oceniane są przez lekarza.
Osoby, które dietę stosują samodzielnie – sportowcy lub odchudzający się – z pewnością docenią fakt, że głównym rezultatem stosowania diety ketogenicznej, jest spadek poziomu tkanki tłuszczowej. U osób aktywnych, pozwala to na uwydatnienie masy mięśniowej i wymodelowanie sylwetki.
Odchudzanie to najczęstszy powód stosowania diety keto przez osoby zdrowe, i pod tym względem ten sposób odżywiania jest skuteczny, należy jednak podejść do niego z głową i przeprowadzać dietę rozważnie. Warto pamiętać o witaminach i minerałach, których organizm człowieka tak bardzo potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jeżeli uważamy, iż w naszym jadłospisie jest ich za mało, konieczne będzie zastosowanie dodatkowej suplementacji.
Dieta ketogeniczna – przykładowy jadłospis
Zanim zaczniemy dietę ketogeniczną, powinniśmy odpowiednio przygotować do niej nasz organizm. Każda radykalna zmiana żywienia jest dla naszego ciała szokiem, dlatego należy zrobić wszystko, aby zminimalizować ten efekt.
Dieta ketogeniczna – przygotowanie
Jeżeli zależy nam na dłuższym prowadzeniu diety, powinniśmy wykluczyć wszystkie dolegliwości, przy których nie jest ona wskazana. Warto więc zrobić badania kontrolne. W szczególności należy wykluczyć choroby nerek oraz dnę moczanową, ale każde inne schorzenie również powinno być skonsultowane z lekarzem, zanim przejdziemy na dietę. Jeżeli wyniki są w porządku, możemy zaczynać (oczywiście w przypadku diety zalecanej przez lekarza, to on podaje wskazówki do jej przeprowadzania).
Oczyszczanie organizmu
Przed przejściem na dietę keto, zrób oczyszczanie organizmu. Dzięki temu pozbędziesz się toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii, które mogą powodować osłabienie i złe samopoczucie. Oczyszczony organizm także szybciej wejdzie w stan ketozy, a więc dieta będzie łatwiejsza do przeprowadzenia. Najlepszym sposobem na dobre oczyszczenie organizmu jest dwudniowa głodówka. W jej trakcie należy pić jedynie wodę, w małych ilościach soki warzywne oraz herbaty ziołowe. Dla dodania sobie energii można wypić także wodę z solą.
W trakcie głodówki będziemy czuć się słabi i pozbawieni chęci do działania, dlatego osoby pracujące powinny zaplanować ją na dni wolne od pracy, gdyż najlepiej przeprowadzić ją wtedy, gdy możemy odpoczywać i nikt nie będzie wymagał od nas dużej aktywności fizycznej oraz umysłowej.
Zaplanuj posiłki
Zanim pójdziesz na zakupy, stwórz jadłospis. Dieta ektogeniczna może być w ciekawy sposób urozmaicona i smaczna, a przy tym powinna składać się głównie z tłuszczów. Wybierając się na zakupy „w ciemno”, możemy nie znaleźć tego, na czym nam zależy i w efekcie niektóre potrawy trzeba będzie z menu wykluczyć lub też zrobić je w inny sposób. Warto najpierw zastanowić się, co będzie nam potrzebne, a potem pomyśleć, gdzie możemy to kupić. W taki sposób zakupy zrobimy szybciej i bez frustracji, że znów czegoś nie kupiliśmy.
Rób zakupy na cały tydzień
Każda dieta przeprowadzana będzie łatwiej i szybciej, jeżeli zawsze będziemy mieli pod ręką wszystkie potrzebne produkty. Codzienne chodzenie do sklepu może być męczące, dlatego warto zaplanować zakupy na cały tydzień. Będzie to spora ilość produktów, jednak większość z nich można przechowywać w lodówce przez kilka dni, nie musimy się więc obawiać, że coś nam się zepsuje, a będziemy mogli swobodnie przygotować dietetyczne potrawy.
Dieta keto – jadłospis
Dzień 1
Śniadanie: jajecznica z 3 jajek na boczku lub kiełbasie.
II śniadanie: pudding z mleka kokosowego z nasionami chia.
Obiad: roladki z kurczaka z nadzieniem z awokado i mozzarelli,zapiekane w jajku.
Kolacja: sałatka z tuńczyka, z zieleniną i pomidorem.
Dzień 2
Śniadanie: jogurt grecki z orzechami.
II śniadanie: ok. 20 sztuk migdałów.
Obiad: wątróbka smażona ze śmietaną i pieczarkami.
Kolacja: duszone krewetki na maśle klarowanym, polane oliwą z oliwek.
Dzień 3
Śniadanie: omlet z żółtym serem, pieczarkami i pokrojoną cebulą.
II śniadanie: hummus + cztery marchewki do podgryzania.
Obiad: łosoś gotowany na parze z ziołami.
Kolacja: sałatka z kurczakiem i zielonymi warzywami.
Dzień 4
Śniadanie: wysokiej jakości parówki, zapiekane w jajku i posypane tartym serem.
II śniadanie: jogurt z orzechami.
Obiad: tatar wołowy z jajkiem.
Kolacja: 3 jajka na twardo plus sałatka z zielonych warzyw.
Dzień 5
Śniadanie: jajecznica na boczku z podsmażaną cebulą.
II śniadanie: serniczek na zimno z tłustego twarogu z nasionami chia.
Obiad: duszone mięso wieprzowe ze szpinakiem w sosie serowym.
Kolacja: sałatka z tuńczyka i awokado.
Dzień 6
Śniadanie: sałatka z tuńczykiem i jajkiem.
II śniadanie: bita śmietana posypana startą ciemną czekoladą.
Obiad: pieczona golonka z kapustą kiszoną.
Kolacja: krem z dyni z mlekiem kokosowym.
Dzień 7
Śniadanie: pasta z makreli z majonezem i ogórkiem kiszonym.
II śniadanie: jogurt naturalny tłusty plus garść migdałów.
Obiad: pieczone udko z kurczaka plus gotowana kapusta kiszona.
Kolacja: sałatka z awokado.
Jak widzimy, potrawy na diecie ketogenicznej mogą być całkiem urozmaicone, dlatego nie musimy obawiać się o to, że popadniemy w rutynę i dieta nam się znudzi. Jeżeli chcemy, aby efekt odchudzania widoczny był szybciej, powinniśmy trzymać się kilku kluczowych zasad.
Nie podjadać między posiłkami
Jeżeli w menu mamy wydzieloną określoną ilość posiłków, powinniśmy się jej trzymać. Każda dodatkowa przekąska to także dodatkowe kalorie, które mogą skutkować spowolnieniem efektów odchudzania, nawet jeżeli będą to tzw. przekąski keto.
Zrezygnuj ze słodyczy
Dla wielu osób jest to bardzo trudne, jednak słodycze to produkty kaloryczne o wysokiej zawartości węglowodanów, niezawierające w sobie zbyt wielu składników odżywczych. Spożywanie ich w diecie ketogenicznej mija się z celem całej diety.
Zachowaj stałe odstępy między posiłkami
Jedząc regularnie o tych samych porach, przyzwyczajamy nasz organizm do danego trybu żywienia. Dzięki temu lepiej reaguje on na jedzenie, zmniejsza się tym samym ryzyko zaparć oraz innych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Twórz posiłki samodzielnie
Jeżeli chcesz mieć pewność, że to, co znajduje się w danym posiłku, rzeczywiście jest keto – rób posiłki sam. Oczywiście istnieje coraz więcej firm kateringowych, oferujących tego typu potrawy, lecz zanim z nich skorzystamy, sprawdź opinie i dowiedz się, skąd dane przedsiębiorstwo bierze swoje produkty.
Pij duże ilości wody
Osoby zdrowe, które wybierają dietę ketogeniczną jako styl życia, nie muszą ograniczać płynów. Wręcz przeciwnie, powinny pamiętać o systematycznym nawadnianiu organizmu. Na diecie keto najlepiej pić czystą wodę mineralną niegazowaną, dozwolone są również kawa i herbaty: czarna, zielona, herbatki ziołowe, oczywiście bez cukru. Należy unikać soków owocowych oraz napojów gazowanych i słodzonych.
Ile można schudnąć na diecie ketogenicznej?
Ilość kilogramów, jakie możemy zrzucić na diecie keto, zależy od tego, jak długo będziemy ją stosować. Niektóre osoby przyjmują ją jako tryb życia i stosują już na stałe, jednak większość osób odchudzających odżywia się w ten sposób tylko do momentu, gdy osiągnie wymarzoną wagę.
Na początku diety waga spada dość szybko, jednak w większości nie jest to tkanka tłuszczowa, a nagromadzona w organizmie woda. Przez pierwsze tygodnie jednak zaobserwować można spore ubytki na wadze, po czym, gdy nasz organizm się ustabilizuje, chudniemy ok. 1 kilograma tygodniowo, w zależności od spożywanej przez nas ilości kalorii.
Dieta ketogeniczna pozwala na szybkie, dobre odchudzanie, a jeżeli na niej pozostaniemy, nie musimy bać się o efekt jojo. Należy jednak pamiętać, że efekt spadku kilogramów na każdej diecie odchudzającej, będzie dobry tylko wtedy, gdy ograniczymy ilości spożywanych kalorii. Dieta keto jest pod tym względem łatwiejsza do przeprowadzenia, ponieważ na ketozie nie odczuwamy głodu, jednak bilansu kalorycznego w dalszym ciągu trzeba przestrzegać.
Dieta keto a alkohol
Czy na diecie ketogenicznej można pić alkohol? Jest to pytanie, które zadaje sobie wiele osób, rozpoczynających dietę. Osoby, które już kiedyś się odchudzały, zapewne wiedzą, iż picie alkoholu nie jest wskazane na żadnej diecie, której celem jest zrzucenie kilogramów. W diecie ketogenicznej jest podobnie.
Sposobu odżywiania, który opiera się na stanie ketozy, nie powinno się łączyć z alkoholem. Po pierwsze, niektóre rodzaje alkoholu sprawiają, że organizm wypada z ketozy i całą pracę trzeba zaczynać na nowo. Po drugie, alkohol może zakłócić metabolizm tłuszczów oraz spowolnić redukcję tkanki tłuszczowej. Dlaczego tak się dzieje?
Podczas spożywania alkoholu, jego strawienie i rozłożenia staje się dla organizmu rzeczą priorytetową. Na diecie niskowęglowodanowej, alkohol metabolizowany jest praktycznie natychmiast, ponieważ nasze ciało chce się go jak najszybciej pozbyć. Oznacza to, iż szybciej odczujemy upojenie alkoholowe.
Kolejnym elementem, przemawiającym przeciw piciu alkoholu jest to, że nie ma on zbyt wielu wartości odżywczych. Zazwyczaj są to puste kalorie, które niepotrzebnie obciążają nasz organizm. Co więcej, niektóre napoje alkoholowe w swoim składzie mają cukier i to wcale niemałe jego ilości. Alkohol może wpłynąć również na zwiększone uczucie głodu, przez co zaczniemy podjadać i zwiększymy ilość spożywanych kalorii.
Okazjonalne picie alkoholu na diecie ketogenicznej, czyli na co możemy sobie pozwolić
Oczywiście istnieją okazje, podczas których trudno jest odmówić sobie kieliszka wina czy whisky. Jeżeli zdarzy nam się wypić nieco alkoholu raz na jakiś czas, nie zaszkodzi to diecie. Zobaczmy, na jakie alkohole możemy pozwolić sobie od czasu do czasu, będąc na diecie ketogenicznej.
Czyste alkohole
Wódka, whisky czy brandy nie zawierają węglowodanów, dlatego stanowią najkorzystniejszą opcję w trakcie diety keto. Oczywiście powinny być spożywane bez dodatków, ewentualnie z kostką lub dwiema kostkami lodu. Pamiętajmy także, że pić możemy okazjonalnie i to nieduże ilości.
Wino
Jedna lampka wina wytrawnego nie powinna zakłócić stanu ketozy. Należy unikać jednak wina słodkiego i półsłodkiego ze względu na wysoką zawartość cukrów.
Nie należy spożywać drinków oraz napojów barwionych, które mogą zawierać duże ilości cukru. Nie zaleca się również spożywania piwa, które składa się w większości z węglowodanów i może przyczynić się do wyjścia ze stanu ketozy.
Specjaliści zalecają, aby na początku diety (pierwsze 2-3 tygodnie) całkowicie zrezygnować z alkoholu. Jest to okres, w którym nasz organizm przyzwyczaja się do nowego trybu żywienia, dlatego lepiej nie serwować mu takich „okazjonalnych grzeszków”.
Miłośniczka sportu i zdrowego odżywiania, starająca się żyć według zasad, które pozwalają mi utrzymać sprawność fizyczną. Wielbicielka treningu crossfitowego, wciąż zdobywam nową wiedzę i doświadczenie w zakresie pracy nad ciałem. Uczestniczę w szkoleniach oraz zagłębiam się w literaturze, pozwalającej mi doskonalić swoje umiejętności i osiągać lepsze efekty. W wolnych chwilach i przy ładnej pogodzie uwielbiam spacerować lub zwiedzać okolice na rowerze. Uważam, że warto o siebie dbać i chciałabym zachęcić do tego innych.