Problemy stawów mogą dotyczyć każdego. Choć większość z nas kojarzy je głównie z podeszłym wiekiem, to jednak często dotykają one także sportowców oraz osoby pracujące fizycznie. Bardzo często dolegliwości bólowe związane są z brakiem odpowiedniej ilości kolagenu, który stanowi składnik budulcowy wszystkich chrząstek stawowych. Wraz z wiekiem naturalna produkcja kolagenu spada i stąd nasze stawy stają się sztywniejsze i nie pracują już tak dobrze. Co więcej, kolagen wspomaga również elastyczność skóry i pomaga nam zachować młodość. Jakie są źródła kolagenu, kto powinien uzupełniać jego niedobory i za co tak naprawdę odpowiada?
Kolagen – co to jest?
Kolagen to jeden z głównych składników białka tkanki łącznej. W swoim składzie zawiera aminokwasy, wspomagające poprawne funkcjonowanie organizmu. W największej ilości znajduje się w chrząstkach stawowych i skórze, jednak jest również składnikiem ścięgien, stanowiących przedłużenia mięśni i ich przyczepy do kości.
Kolagen produkujemy naturalnie, jednak już po 30 roku życia, samoczynne tworzenie kolagenu spada, przez co stawy przestają pracować tak dobrze, zmniejsza się również elastyczność skóry. Osoby starsze powinny więc uzupełniać go w diecie lub odpowiednimi suplementami.
Funkcje kolagenu w organizmie
Kolagen w odpowiedniej ilości sprawia, że:
- nasze stawy dobrze funkcjonują;
- skóra jest jędrna, dobrze napięta, ma młody wygląd;
- krążenie krwi utrzymane jest w dobrej formie, ponieważ naczynia krwionośne zachowują elastyczność;
- rany goją się szybciej, a złamania sprawnie zrastają.
Czym jest kolagenoza?
Zaburzenia w produkcji kolagenu lub naturalne zmniejszenie jego wytwarzania może prowadzić do choroby zwanej kolagenozą. Jest to termin obejmujący różne schorzenia, związane z zapaleniem tkanki łącznej. Zaliczamy do nich między innymi:
- reumatoidalne zapalenie stawów;
- toczeń rumieniowaty;
- zapalenia wielomięśniowe i skórnomięśniowe.
To właśnie, aby zapobiegać powyższym chorobom, warto w pewnym wieku pomyśleć o suplementacji kolagenem.
Kolagen w diecie. Źródła kolagenu
Duże ilości kolagenu znajdziemy w żelatynie, która jest składnikiem mięsnych galatów lub słodkich galaretek. Kolagen znajdziemy także w:
- witaminie A (jaja, marchew, szpinak, czerwona papryka, wątróbka, fasola szparagowa);
- witaminie C – witamina C bierze udział w produkcji kolagenu, wspomagając te procesy (owoce cytrusowe, natka pietruszki,dzika róża, kapusta kiszona);
- witaminie E (kiełki pszenicy, sezam, orzechy, migdały, pieczywo pełnoziarniste).
Kolagen naturalny
Ubytki kolagenu powodują dolegliwości w obrębie narządów ruchu, jednak najbardziej widoczne są na twarzy oraz szyi. Pojawiają się zmarszczki, a skóra staje się wiotka i sucha. Chcąc poprawić jej wygląd, warto, oprócz diety, postawić również na kosmetyki z kolagenem. Mogą to być kapsułki spożywane doustnie lub specjalne kremy z zawartością kolagenu i innych produktów, wspomagających regenerację naskórka.
Najbardziej zbliżony w składzie do kolagenu ludzkiego jest kolagen rybi i to on właśnie najczęściej wykorzystywany jest w suplementach na poprawę urody.
Kolagen na stawy
Osoby aktywne oraz osoby starsze, które mają problem z ruchomością stawów, powinny postawić na specjalne suplementy z kolagenem, glukozaminą i chondroityną. Takie połączenie skutecznie wspomoże funkcjonowanie stawów, a u sportowców pomoże zapobiegać uszkodzeniom, związanym z nadmiernym wysiłkiem, a przy tym także urazom i kontuzjom.
Kolagen nie tylko działa korzystnie na stawy. To białko wspomaga również procesy gojenia się ran i zmniejsza widoczność blizn. Ma korzystne działanie także na włosy, wzmacniając je i zapobiegając wypadaniu. Kolagen rybi jest bezpieczny w stosowaniu dla osób dorosłych.
Kolagen do picia, w proszku czy kolagen w kapsułkach – jaki wybrać?
W aptekach i sklepach medycznych znajdziemy całą masę produktów z kolagenem. Wtedy pojawia się dylemat, jaki będzie najlepszy. Niezależnie od formy, jaką wybierzemy, musimy zwrócić uwagę na samą zawartość kolagenu w produkcie oraz czy jest to kolagen rybi. Warto sprawdzić, czy dany preparat ma w składzie składniki, które ułatwiają jego wchłanianie (witamina C, cynk, algi morskie, kwas hialuronowy).
To, w jakiej postaci będziemy spożywać kolagen, zależy od nas. Najlepiej wybrać produkt, który odpowiada nam indywidualnie. Kapsułki wystarczy popić wodą, kolagen w proszku rozpuszczamy, ale możemy też dodać go do jogurtu czy owsianki. Warto zwrócić uwagę również na zewnętrzne użycie kolagenu na skórę. Kremy z kolagenem wykazują działanie przeciwzmarszczkowe i ujędrniające skórę.
Miłośniczka sportu i zdrowego odżywiania, starająca się żyć według zasad, które pozwalają mi utrzymać sprawność fizyczną. Wielbicielka treningu crossfitowego, wciąż zdobywam nową wiedzę i doświadczenie w zakresie pracy nad ciałem. Uczestniczę w szkoleniach oraz zagłębiam się w literaturze, pozwalającej mi doskonalić swoje umiejętności i osiągać lepsze efekty. W wolnych chwilach i przy ładnej pogodzie uwielbiam spacerować lub zwiedzać okolice na rowerze. Uważam, że warto o siebie dbać i chciałabym zachęcić do tego innych.